Víno a Styl

Podzimní veletrh IWSP se blíží

Podzimní veletrh IWSP se blíží
Říjen 03
09:01 2017

Babí léto končí, pozvolna se hlásí podzim a s ním 19. veletrh International Wine Show Prague, na kterém se představí zajímaví vystavovatelé, úžasná vína, nové trendy a programy masterclass. 11. října v hotelu Hilton Prague, celkem 73 vinařů představí svá vína. Reprezentovat se bude početná skupina z Itálie, Moldávie a Maďarska. Dále budete moci ochutnat vína z Řecka, Rumunska, Libanonu, Turecka, Austrálie, Španělska, Portugalska, Francie, Německa, Rakouska a samozřejmě z domácí produkce Čech a Moravy .

Odbornou předsedkyní podzimního veletrhu IWSP je Romana Echensperger MW, která povede hned dva masterclass programy zaměřené na degustaci vín z Maďarska a Libanonu. Třetí masterclass bude zaměřen na výběr italských vín, o nichž bude referovat nejlepší italský sommelier Luca Gardini.

„IWSP je menší, ale velmi příjemný veletrh s individuálním přístupem, který nabízí skvělou příležitost spojit vinařské profesionály Východní Evropy s vinaři z celého světa. Tato akce je velmi kladně hod- nocena odbornou veřejností, má dobrou atmosféru a profesionální organizaci, to vše umožňuje cílený zájem návštěvníků veletrhu.“

 

Romana Echensperger MW je odbornou předsedkyní IWSP,

zaštiťuje a vede doprovodné programy masterclass a spoluutváří IWSP blog na www.iwsp.cz.

Romana působila 12 let jako hlavní sommelierka ve vyhlášených restauracích Německa, například v restauraci Vendôme poblíž Cologne, která se pyšní 3 Michelinskými

hvězdami a byla vyhlášena nejlepší restaurací Německa.

V roce 2005 dokončila studijní program Wine & Spirit Education Trust Germany. Ve stejném roce získala cenu The Best Berlin Sommelier.

V roce 2006 působila na Mallorce jako sommelierka pro luxusní pětihvězdičkový hotel s několika gurmánskými restauracemi a věnovala se studiu a poznávání španělských vín. Sama říká, že zde nasbírala mnoho zkušeností mezinárodního přesahu. Ráda vzpomíná na delikátní mallorská vína, například z tradičního vinařství Ribas nebo Miguel Gelaber.

Další znalosti, které získala při několikaměsíčním pobytu v Toskánsku a v německém vinařském regionu Rheingau, ve vinařství Schloss Johannisberg, kde spolupracovala se sklepmistrem Gerde Ritterem, jí jistě pomohly k dokončení studia v roce 2015 a získání titulu Master of Wine, nejvyšší odborný titul, který lze získat a jímž se může pyšnit pouze 356 lidí na světě.

Nyní se stále věnuje odborným degustacím, poradenství, pořádání akcí, to vše v mezinárodním měřítku. Vede workshopy pod hlavičkou Německého vinařského institutu, publikuje převážně v německých a holandských médiích a má vlastní sloupek v deníku DuMont.

Poslední novinkou v Romanině kariéře je kniha s názvem Light and Sweet? No, Thanks! The Ultimate Book on Wine Only For Women, neboli první průvodce vín pro ženy.

 

 

Luca Gardini

„Během dubnového IWSP jsem vedl jeden z doprovodných programů masterclass a byl jsem velmi potěšen velkou účastí odborné veřejnosti a jejími reakcemi. Pozvání na podzimní edici jsem opět velmi rád přijal, protože je vždy odměnou spolupracovat s kompetentním týmem a profesionály.“

Luca je významný italský sommelier světové úrovně, profesionální degustátor a poradce, spisovatel, bloger, spolumajitel restaurace Casa di Mare, ale také speciálním hostem 19. IWSP.

Pochází z Cervia, z rodiny, kde víno hrálo vždy důležitou roli. Lucův otec je profesí také sommelierem a šéfem restaurace. Luca vždy projevoval nebývalý talent a vážný zájem o vinařský obor. Již ve svých 15ti letech Luca absolvoval první kurz na Associazione Italia Sommelier (AIS) a v roce 1996 se stal členem této asociace.

V roce 2003 získal o ciální titul Sommelier Professionista a ve stejném roce také zvítězil ve dvou velmi vyhledávaných soutěžích: Concorso Nebbiolo Nebbiolo a Master Sangiovese. V témže roce se stal top sommelierem Itálie.

Dále získal prestižní ocenění Chef Sommelier ve orentské akademii a v roce 2005 mu asociace AIS udělila cenu za kariéru Premio alla Carriera a Premio Villa Sandi.

V roce 2009 se Luca stal nejlepším sommelierem Evropy a kvalifikoval se do světového nále. Titul Nejlepší Sommelier světa získal v roce 2010, když ve nále identifikoval všechna tři vína.

Dnes je Luca Gardini známý jako The Wine Killer díky úspěchu, který získal s mezinárodním projektem Gardini – Notes.com. Tento nadčasový blog je dostupný pouze v anglickém jazyce a obsahuje nejen Lucovo hodnocení vín z celého světa.

Luca je prvním italským kritikem, který se stal součástí společnosti Wine-Searcher, největší databáze a enologického vyhledávače na světě.

Každý týden přispívá svým sloupkem s názvem Gazza Golosa pro Gazzetta dello Sport, kde také každoročně publikuje Top 50. Dále spolupracuje s Lucianem Ferrarem na průvodci Vignaioli e Vini d‘Italia, který vydává Corriere della Sera.

Mezinárodních projektů, jímž se Luca věnuje, je mnoho. Například je tvůrcem ocenění BIWA-Best Italian Wine Awards, které každý rok vybírá 50 nejlepších vín Itálie na základě hodnocení mezinárodní poroty, profesně velmi vysoké úrovně, složené z Master of Saké Kenichi Ohashi MW, který byl také jedním ze speciálních hostů 17. IWSP v říjnu 2016, dále z Amaya Cervera, Tim Atkin MW, Christy Canterbury MW, Daniele Cernilli, Antonio Paolini, Pier Bergonzi a Marco Tonelli.

PROGRAM: 11.7.2017

11,00 – 12,20

LUCA GARDINI’s WINE SELECTION pod vedením Luca Gardini, sommelier

Luca představí italská vinařství, která osobně vybral: Cleto Chiarli, Salvaterra Spa, Torre San Martino, Poliziano, Monacesca a Ronco dei Tassi.

 

13,00 – 14,15

WINES OF HUNGARY pod vedením Romany Echensperger MW

Prezentována budou vína z různých vinařských regionů Maďarska. Romana představí 8 vinařství, která spolupracují s maďarským National Council of the Wine Communities: Bock Estate, Borbély Family Winery, Etyeki Kúria, Kincsem Kastély, Koch, Légli, Takler a Thummerer.

 

15,00 – 16,15

LEBANON SELECTION pod vedením Romany Echensperger MW

Představen bude zajímavý výběr vín 2 libanonských vinařství Château Heritage a ADYAR.

REGISTRACE

Prezentace masterclass je určena výhradně pro odborníky z řad sommelierů a pro obchodníky s vínem.

Kapacita všech degustačních programů je omezena.

Na každý masterclass je nutné se registrovat jednotlivě.

Zaregistrujte se na e-mailu prague@ iwsp.cz. Uveďte jméno, společnost, pozici a kontaktní údaje, tj. telefon
a e-mail.

více informací na: www.iwsp.cz

 

 

 

Podobné příspěvky