Růžový máj v babím létě? Proč ne!

V pořadí již 9. ročník festivalu Růžový máj změnil termín, lokaci, ale název zůstává. A barva také: rosé tak poteče proudem o tomto víkendu.

Tradiční květnový festival růžových vín letos odsunula koronavirová krize nejen z termínu, ale i z Rašínova nábřeží. A stejně jako přehlídka piv z malých pivovarů přesunutá z jara a taktéž z náplavky našla minulý týden zázemí v Pražské tržnici v Holešovicích, v sobotu 19. září se na stejném místě budou degustovat rosé.

Dobré víno jen ze skla

„Místo jsme změnili, ale název zachovali. Stále to bude Růžový máj, i když ho paradoxně pořádáme v září, “ vysvětluje Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj a slibuje že vedle změny místa a termínu konání už návštěvníky další změny nečekají.

„Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, tištěný katalog s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v den festivalu na pokladně za sto korun,” upřesňuje Sedláček.

Paštiky, bagetky i mořské plody

Vedle 39 stánků nabízejících růžová vína od více než dvou desítek vinařů z Moravy i Čech bude na místě 13 stánků s nabídkou delikates vytvořených na míru právě růžovým vínům. Ta skvěle doplňují například grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci.

K jakým jídlům jaké rosé nejlépe pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet podle vlastních preferencí. Nabídka gastronomie snoubící se s vínem bude opravdu pestrá. „Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího,“ říká ředitel festivalu.

A trochu swingu k tomu

Festival Růžový máj ale není jen o pití dobrého vína a o gastronomických lahůdkách, připraven je samozřejmě také bohatý doprovodný program.

Letos to bude zejména pořádná porce jazzu, který se nejen ve formě swingu snoubí s růžovým vínem stejně dobře, jako vychytané pokrmy.