Salon vín České republiky otevírá své brány veřejnosti


Začátkem února se každoročně pro veřejnost otevírají brány Salonu vín ČR, toho nejlepšího z moravského a českého vinařství pro aktuální rok. Degustační expozici sta nejlépe hodnocených vín nejvyšší a největší soutěže vín v České republice bude možné v podzemí valtického zámku navštívit od pátku 3. února po celý letošní rok.

Slavnostní vyhlášení šampionů a zlatých medailistů proběhlo v předvečer otevření expozice nejlepších vín pro letošní rok v jízdárně Valtického zámku.

Jako absolutního vítěze, v celkové konkurenci 2643 vín, vyhodnotily odborné komise Ryzlink vlašský řady Flower Line 2021, pozdní sběr, z vinařství Mikrosvín Mikulov. Vinařství tak navázalo na loňský úspěch, kdy vedle devíti vín se zlatou medailí získalo i cenu za nejlepší kolekci. 

Ocenění za nejlepší kolekci vín si v letošním roce převzali zástupci vinařství Znovín Znojmo.

Součásti ceremoniálu, v němž si diplomy a medaile převzali zástupci všech “zlatých” vín, včetně šampionů jednotlivých kategorií, bylo i rozloučení s ředitelem Národního vinařského centra ing. Pavlem Krškou, který NVC vedl celých sedmnáct let.

V Salonu vín jsou letos zastoupena vína 61 vinařů a vinařských firem v širokém spektru 22 odrůd. Najdeme zde 81 bílých vín, 17 červených a 2 rosé, 73 vín bude suchých, 12 polosuchých, 10 polosladkých a 5 sladkých vín. Nebudou chybět ani 2 sekty. Rovnoměrně podle výměry vinic zde budou zastoupeny i jednotlivé vinařské podoblasti (32 vín z Mikulovské, 23 z Velkopavlovické, 22 ze Slovácké, 19 ze Znojemské, 3 z Čech a jedno z Moravy ale bez stanovené podoblasti).

Vína oceněná zlatou medailí Salonu vín 2023 a prezentovaná v expozici lze ochutnávat a porovnávat ve volných nebo profesionálním sommelierem řízených degustacích. Samozřejmostí je pak i možnost vybraná vína v omezeném množství nakoupit.

Salon vín patří mezi ty nejlepší turistické cíle v České republice, které mají spojitost s vínem a vinařstvím. Ne nadarmo se tak stal absolutním vítězem soutěže TOP vinařský cíl pro rok 2022. Každoročně některý z jeho degustačních programů absolvuje více než 20 tisíc návštěvníků.