Jak si dopřát prvorepublikovou hostinu

Kulinářská nabídka v období první republiky byla poctivá, pestrá, lokální i poučená světem. Na stoly tak přicházely lahůdky, kterým čas nijak neubral na kráse. A 16. května je můžete ochutnávat na akci Vysoké školy hotelové v Praze.

Třeba taková vydatná pražská omeleta s meruňkovou marmeládou, bujón s šunkovými knedlíčky, telecí španělské ptáčky s bramborovým knedlíkem, kachní prsa se švédskou omáčkou, roastbeef či švestkové knedlíky… Už se vám sbíhají sliny? A to ještě pořád není všechno – k masu pivo či víno, k dezertu třeba cider, jako aperitiv a nebo digestiv lahodný koktejl… Na tyto a další dobroty se mohou těšit návštěvníci gastronomické akce Kulinářství v období první republiky, kterou pořádá Vysoká škola hotelová v Prazeu příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu v rámci projektu Společné století.

Co prozradí jídelní lístky?

Součástí budou nejen „jedlé“, ale i kulturní lahůdky. Například expozice prvorepublikových jídelních lístků či prezentace dobročinného projektu Stůl pro jednoho, realizovaného absolventkou VŠH Dominikou Farkasovou. Cílem je zamezit hladovění a podpořit snahu lidí bez domova o opětovné začlenění do společnosti. Dalším tématem je také problematika plýtvání potravinami ve stravovacích zařízeních.

Zatímco vysokoškoláci budou vařit složitější jídla, s těmi jednoduššími se zapojí i středoškoláci z PSHŠ. „Vařený chřest s lanýžovým máslem, škvarková pomazánka s chlebem a švestkový koláč sypaný mákem, to budou jídla připravovaná žáky střední hotelové školy,“  říká Helena Buřičová, vyučující odborných gastronomických předmětů.

Prvorepublikové koktejly i rum

Nápoje budou nabízeny ryze dobové. „K ochutnání bude připraveno červené víno Zweigeltrebe, pozdní sběr nebo bílé víno Irsai Oliver, kabinetní víno. Jedná se o odrůdy vyšlechtěné v roce 1922, resp. o osm let později. Nabídka bude doplněna o prvorepublikové koktejly, například Negroni z roku 1919, Czech Mimosa z roku 1925, Screwdriver z roku 1928 nebo Casino z roku 1930. Vedle tradičního piva a nealkoholických nápojů nebudou chybět ani destiláty Fernet Stock, jehož výroba se datuje od roku 1920 nebo Dynybyl Gin, který se vyrábí od roku 1925,“ představuje nápojovou nabídku Ing. Jiří Zelený, odborný asistent katedry hotelnictví VŠH. Chybět nebudou ukázky barmanského umění a k ochutnání bude připraven chutný rum BožkovRepublicaExclusive. Pro inspiraci bude prostřena tradiční prvorepubliková tabule s dobovým inventářem.

Akce se koná ve středu 16. 5. 2018 od 10 do 20 hodin v prostorách Vysoké školy hotelové ve Svídnické ulici na Praze 8 a navazuje na dvě předchozí úspěšné akce: 700. výročí narození Karla IV před dvěma lety a na loňské oslavy roku baroka, v rámci nichž se konalo i velkolepé barokní hodování. Na příští rok se pak chystají oslavy 30 výročí sametové revoluce a s nimi téma Retrogastronomie.