Víno&Styl 64

Když jsme koncem května připravovali do tiskárny toto číslo, na cestě do Itálie nám sněžilo. Na Brenneru napadlo 30 cm nového sněhu, skoro jsme litovali, že jsme nevzali lyže. A přemýšleli, zda vedle tílek a sandálů, máme v kufrech i nějakou tu teplejší vrstvu. Příroda je vrtkavá a dokáže zaskočit révu i turistu.

Naštěstí o něco níž už bylo líp. Réva si na severu Itálie utěšeně kvetla, chráněná horami, mnohde v unikátních mikroklimatických podmínkách. Její cyklus nějaký ten výkyv nerozhodil. Nás ano, vršili jsme vrstvy, dokonce až na tři trička.  A já vzpomínala na redakční test hřejivých španělských vín z horké Ribery del Duero.

Tady však Teroldego, Nosiola, Lagrein a další místní odrůdy, o těch mezinárodních nemluvě, náhlý příval chladných dní a nocí snášely mnohem lépe, rozkvétaly a narůstaly skoro před očima. Například na vinici královny Teroldega Elisabette Foradori , která je i jednou z hlavních hvězd červnového festivalu Praha pije víno. Když nahlédnete do tajů jejího sklepa, kde se na víno nespěchá, v hliněných amforách i sudech si tu dává na čas, chápete co znamená, dát vínu duši. 

Vedle severní Itálie jsme si  zaskočili také do Lichtenštejnska. Naší spolupracovnici se podařilo navštívit místa, kam se běžně člověk nedostane. Také chutnat zdejší vína, je zážitek.

Ostatně na zážitcích staví i koncept vinařství režiséra Francise Forda Coppoly. Jaký je vinař prozradí Corey Beck, který jeho podnik šéfuje. Dozvíte se mimo jiné i to, jak pro svou dceru Sofii připravil režisér svatební bublinky.

Svatba je vůbec náročná věc. Aby i při takové příležitosti všechno hladce „klouzlo“, chce to spolehlivého průvodce. Vyzkoušeli jsme český sekt.  Výběr je rok od roku širší a některé „šumivky“ se hodí i pro nejsvátečnějšími okamžiky. Jak by obstály a jaký sekt zvolit k přípitku , to se dozvíte z hlavního tématu. 

Praktickým návodem může být i úvod  do chutí a možností využití nejrůznějších olivových olejů, jak je správně  degustovat nás učil výrobce jednoho z TOP olejů světa. Dále spousta další labužnické inspirace, zamyšlení nad novou vlnou zájmu o koňak,  novinky ze světa whisky. Zdá se, že to vše vypadá nějak moc růžově? Aby ne. I rosé jsme věnovali několik stran. Právě přece vrcholí růžová sezóna!