Víno&Styl 76

Ve skleničce šumí burčák, za okny se barví listí, podzim je zvláštní čas. Na někoho sice padá chandra s delšími večery, plískanicemi a vrstvou oblečení navíc, ale všechno má svůj vývoj a ta sklenička burčáku už šumivě špitá cosi o kvalitách budoucího vína – no nebude mu to dopřáno, alespoň pokud jde o tuhle sklenku. 

Zatímco burčákové konzumaci jsme jako každý rok ve světě šampióni, většina hroznů už čeká ve sklepích na svou příležitost, jíž nejbližší je Svatomartinské. Letos byla na Moravě sklizeň o něco lepší, než vloni, jarní mrazy se nakonec ukázaly jako méně zničující, než se čekalo, takže se můžeme těšit.

Zda na vypečenou husu, první tuzemské víno a nebo obojí dohromady, to už je na každém. Osobně hlasuji za třetí a bublající müllerka „na pochodu“ mi dává za pravdu, že by to nemělo být špatné. 

Zatím si ale užívejme podzimu na vinicích u nás i ve světě. I naším tématem je totiž sklizeň, o níž možná už všechno víte, a nebo ne. Kolem ní se budeme točit i v rozhovoru s Vincentem Lavalem, kterého jsme zachytili uprostřed prací na vinohradech Champagne.

Kdo se chce zabezpečit už s předstihem výbornými víny pro vánoční rybí hody, může se inspirovat na naší cestě Dolním Rakouskem, zejména regionem Wachau, stejně jako Grand testem zdejší odrůdy Riesling, která spolu s veltlínem šíří slávu této oblasti. 

A máte-li chuť na něco trošku zvláštního, pak se vám bude líbit ve Slovinsku. Do země zapálených vinařů, nadšených experimentátorů a výrobců nezřídka pozoruhodných vín z pro nás méně známých odrůd se vydáváme v krátkém čase podruhé, nyní do Vipavské doliny, za víny jako jsou Rebula, Pinela, Zelen.

V malebné zemi mezi Alpami a Jaderským mořem se nikdy nenudíte – stačí popojet a už má jinou tvář – hory, údolí, jezera i moře, nevšední a skvělé chutě, ať už jste ve vnitrozemí či na samé hranici s Itálii.

A aby byl svět ještě barevnější, i do té Itálie se opět podíváme. Mimo jiné tady dáme přednost bublinkám: stále populárnějšímu sektu Trento.DOC. Komu je to ještě málo, jistě si rád vyzkouší vzrušující kombinaci lesních hub a šampaňského, hub bylo letos dost, tak do toho. A s šuměním ve skleničce, ať už je to běžící burčák či ušlechtilé perlení opečovávaných sektů, jsou i sychravé dny příjemnější.

Tak příjemné čtení.