Víno&Styl 81

Je to letos blázinec. Ještě nezačalo jaro, už bylo léto. Ještě nezačalo léto a už jsme zažívali tropy. Na Medarda skráplo jen maloučko a místy, takže ani těch dalších 40 dní téměř nekáplo, sucho jako troud. Naštěstí když už to šlo s vinicemi do ouvej, zázrakem zapršelo. Sklizeň byla zachráněná a sklízelo se dobře: bylo sucho, teplo, azuro…

Dopadlo to nakonec skvěle, jenomže extrémy opět budí úžas nad silou přírody. Vybízejí k pokoře i troše bádání.

Podíváme-li se do historie, není to zas tak nevídaný extrém. Například v roce 1834 byl rok tak suchý, že Vltava se dala všude snadno přebrodit. „Ani staří sousedé tak malé vody nepamatovali. Rybníček u fary načisto vyschl a ryby v něm pohynuly,“ píše se v Pamětní knize obce Modřany. A ryby se v mělkých vodách vařily i v roce 1839, 1840, 1864. Ale ani v ještě hlubší historii nebylo líp.

Například v roce 1014 nepršelo od Velikonoc do konce srpna. „V jezerách a rybnících vody se smradily, ryby mřely a země se horkem na mnoha místech zapalovala,“ zaznamenal Šimon Partlic ze Špicberka. 

Horko umí být kruté, ale co teprve zima. 

Tak třeba v roce 1043 bylo léto studené, vlhké, větrné a o žních přišel sníh. Malá doba ledová v letech 1195–1496 dala lidem zabrat. Provázel ji hlad a podvýživa, nemoci, nepokoje. Smečky vlků se toulaly ulicemi měst, lidé mrzli… 

Naštěstí malé klimatické optimum od půli 15. století až do Bílé hory způsobilo, že zas pookřáli. V roce 1512 v říjnu zrály jahody. Réva i ovocné stromy podruhé kvetly a teplo bylo až do Mikuláše. V Čechách se dařilo šafránu i melounům. Ledovce tály, hladiny oceánu stoupaly, o Vánocích bylo teplo jako na jaře, aleje rozkvetly… Ale to už se blížila další malá doba ledová, horší a trvající čtvrt století.

Co z toho plyne? Že není-li zle, netřeba remcat.  Buďme vděční za to, když se rok povede. Ten letošní byl sice suchý a zváštní, ale pokud jde o víno, zatím vypadá skvěle. Tak nepřivolávejme předem horší zítřky, nestrašme předpověďmi katastrof. Těšme se z letošní úrody, ze života z pěkného podzimu. Doufáme, že v podzimním čísle k tomu najdete dost inspirace. Když nastoupí chladno, zahřejí vína z Riojy, když přijde hlad, uvařme humra. A ještě fotku, jaké to bylo „žrádlo“, podle našich rad bude i váš snímek „k sežrání“.  Tak šup s ním na Instagram. Ano, je to „samožerská“ doba, ale copak se vůbec někdy mělo lidstvo líp?