Objevte chutě, vůně a barvy podzimu v Jižním Tyrolsku. Za vínem, špekem i kaštany

0
Tourismusverein-Kaltern_Helmuth-Rier

Na fantastické chvíle na zasněžených sjezdovkách Alto Adige si ještě chvíli počkáme, ale kdo jednou objevil kouzlo zdejšího podzimu, přeje si, aby zima si dala ještě na čas. Jedinečná krajina hor a jezer hraje barvami, slunce stále umí ukázat sílu a vinné slavnosti či oslavy sklizně jsou ideální příležitostí k novým zážitkům. V divukrásné krajině, na toulkách vinicemi.

Není mnoho míst, kam by se člověk vracel tak rád, jako právě do Jižního Tyrolska. Oblasti nabízející potěšení z úchvatných horských panoramat, úrodných nížin, vinic i pastvin ve svazích, z různorodosti mixu národností. A také různorodosti chutí a vůní na talíři a ve skleničce.

Čas Törggelen: ve sklípcích až do adventu

Zdejší vynikající vína z jedinečného terroiru si už našla cestu jak do nejlepších restaurací, tak především k srdcím všem milovníkům tohoto nápoje nejen v Evropě. A právě podzim je tím ideálním časem, kdy lze objevovat kouzlo jejich rozmanitosti. Jednak jsou k dispozici nejen vína již zralá, ale i čerstvé mošty a vína mladá, navíc čas “Tórggelen”, starodávného podzimního zvyku, kdy sedláci zvali do sklepů příchozí ke zhodnocení aktuálního ročníku vína, je velmi pohostinným časem. V době od konce září do adventu je na vinných stezkách mnoho příležitostí dozvědět se víc o místních odrůdách, způsobech pěstování révy, stylech zpracování hroznů i filozofii zdejších vinařů, jejichž vína se v posledních letech šplhají pravidelně na vrcholek nejvýznamnějších vinařských žebříčků.

Sport tak můžete krásně kombinovat s poznáváním historie a kultury vinařství a také s gurmánskými požitky, neboť právě teď je aktuální vinné párování s lahůdkami z dýní, kaštanů, hub či zvěřiny. K tomu připočtěte pestrost zdejších horských sýrů, lahodný jihotyrolský špek a nepřeberné množství dalších pochutin z polí, sadů a chovů místních farmářů, od jablek po sádlové pečivo nebo plněné taštičky schlutzkrapfen. Dokonalá tabule hojnosti na osluněných terasách i v útulných šencích na jihotyrolských vinařských stezkách, kterou by si s podzimem žádný labužník neměl nechat ujít.

Legendy o Tramínu i lehkost vína “od jezera”

Po stopách práce zdejších vinařů ve vinohradech i ve sklepích provádějí návštěvníky vinařské stezky pro cyklisty i pěší, které mohou turisté absolvovat po vlastní ose i s průvodcem, kombinovat je s úseky, kde se mohou přepravit vlakem.

Dohromady tvoří komplex cest a stezek procházející krajinou s pěti tisíci hektary vinic, 16 středověkými vesničkami, s množstvím historických památek i překrásnými výhledy a se zhruba sedmi desítkami vinařství otevřených k návštěvám unikátní příležitost k nahlédnutí do místních zvyků i do zákulisí špičkového vinařského řemesla.

Foto: Cantina Kurtatsch

Od starobylých sklepů po doslova futuristické chrámy vína, v nichž se snoubí tradiční přístupy s nejmodernějšími technologiemi, mohou návštěvníci pochopit a ochutnat opojnou krásu regionu v tekuté formě.

Nebo se můžete vydat do vinic za mezinárodními hrozny jako Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc nebo třeba Gewürztraminer. Vinařské stezky dávají odpověď na to, jaké jsou jejich typické vlastnosti, jak se o ně vinaři starají na vinicích, ale i jaké jsou jejich příběh. Tak třeba poslední zmiňovaná – tato dnes stále populárnější odrůda se údajně zrodila na vinicích městečka Tramin, alespoň podle legendy. Odborníci na genetiku odrůd révy vinné sice tvrdí něco jiného, ale jednak k vínu patří příběhy a navíc když ochutnáte Gewürztraminer ze zdejších vinařství Tramin, Terlan, Andrian, od Aloise Lagedera nebo od Eleny Walch, je vám jasné, že už nejen Alsasko či jižní Německo, ale právě Alto Adige je místem zasvěceným této odrůdě.

Foto: IDM Südtirol/Florian Andergassen

Většina z místních vín je jednoodrůdových, takže i procházky lze zaměřit tématicky. Pro cyklisty jsou připraveny tři základní cyklostezky severní, střední a jižní (s různou odrůdovou skladbou) pro pěší pak hned několik různě dlouhých a různě náročných turistických tras za některými z místních hroznů, jako jsou Lagrein a Schiava (Vernatsch). Společně jsou základem zdejšího oblíbeného vína St. Magdalena, samotná Schiava pak určuje charakter lelegantního lehkého ovocného červeného vína Kalterersee DOC z morénových půd a štěrku nad jezerem Caldaro.

Od hroznů až do láhve. Vinné uličky i muzeum

Nejen procházky jihotyrolskými vinařskými stezkami, kde se turisté dozví o vínu a vinařství prakticky vše z informačních tabulí, pohledů do vinic i návštěv vinařství přinášejí ten správný požitek. Na vinařských stezkách se navíc koná mnoho tématických akcí. Například Tramin Weingassl aneb speciální odpoledne v tramínské uličce Dorfgasse nabízí 22. října od půl třetí odpoledne až do půlnoci ochutnávky zdejších tramínů, Legreinu, Pinotu Noir.

A to za doprovodu hudby a v přátelské atmosféře sousedského posezení nad skleničkou a typickými podzimními dobrotami včetně pečených kaštanů, špeku a makových lívanečků.

Komu jedna ulička nestačí, může si během října až do 3.listopadu vybrat některý z termínů poznávacích zájezdů za víny Terlana, Andriana a Nalles. Půldenní exkurze do těchto vinařských vesniček s ochutnávkou sektu, tichých vín i tradičního jihotyrolského občerstvení.

Kellerei Tramin, Florian Andergassen

Sklenka dobrého vína a jihotyrolský špek to je klasika, v centru Bolzana si tento typický produkt můžete užít v rámci Speck Safari, které pořádá město ve spolupráci s Consorzio dello Speck Alto Adige vždy v pátek až do 11. listopadu. Prohlídku historického centra s průvodcem korunuje posezení v taverně s degustací a přednáškou o tajích výroby této pochoutky.

A kdo by se chtěl ponořit ještě hlouběji do historie výroby vína a vinařské kultury v Alto Adige, má šanci v působivém muzeu vína, které se nachází v centru městečka Kaltern/Caldaro. Je zde vystaveno nejrůznější vybavení a nářadí, které místní vinaři používají – například nářadí na výrobu sudů, starožitné lisy na víno, ale i dřevěné a skleněné nádoby. Na zvláštní přání je možné uspořádat degustaci vín ve sklepních prostorách muzea, kde je v nabídce průřez různými ročníky místních vín.

Vína z horských vinic a výlet za výhledy

A hledáte-li opravdový nadhled nad zdejšími víny, pak musíte navštívit Seiser Alm. Největší vysokohorská pastvina a nejvýše položená náhorní plošina v Evropě, usazená pod obrovitou stěnou Sasso Lunga vás svými nádhernými výhledy na jihotyrolské Dolomity a nespočetnými kilometry turistických stezek okamžitě uchvátí. Vystoupáte sem lanovkou z obce Seis/Siusi a před vámi se otevře obrovský amfiteátr obklopen vrcholy Sassolungo, Sassopiatto, Schlern a Rosengarten.

Zahájení vinné degustace na pastvinách Seiser Alm bylo stylové Foto: Radana Vítková

Právě Törggelen procházky ve vysoké nadmořské výšce a podzimně zbarvené krajině patří k nejoblíbenějším. Klasikou je Oachner Höfeweg, farmářská stezka Völser Aicha, která vás vede do kopce a dolů přes vinice, kaštanové háje a lesy. Na procházce kolem malých jezírek v regionu Dolomity Seiser Alm si můžete prohlédnout plně funkční mlýn nebo farmářské muzeum a cestou přes místní zemědělské usedlosti a horské restaurace samozřejmě ochutnávat vše, co z přírody přichází absolutně čerstvé právě nyní na stůl.

Tak Buon appetito! A Cincin!