Už to zdaleka není jen Cava, vinařský svět už zaznamenal a začal si stále víc užívat nový styl sektů Corpinnat. Ušlechtilá šumivá vína ze srdce Penedès, od vinařů, kteří se vymezili vůči levným Cavám soupeřícím s víny Prosecco o popularitu. A zavázali se vyrábět ty nejkvalitnější bublinky v zemi. Jejich vína mají už i svůj svátek CORPINNAT DEN 2025, který v České republice proběhne již potřetí – 7. června.
Vína z hroznů sbíraných pouze ručně a z vlastních či dlouhodobě pronajatých organických vinic. Vinifikace na místě. Dlouhé zrání: Corpinnat musí zrát alespoň 18 měsíců na kalech a vinařství musí vyprodukovat alespoň jedno víno, které zraje 30 a více měsíců a druhé 60 a více měsíců na kalech. Důraz na historické odrůdy a láskyplná péče. To vše se odráží v kvalitě těchto sektů vyrobených tradiční metodou z hroznů ze srdce oblasti Penedès, která je mimořádná.



Svědčí o tom zejména produkce lídrů značky a tedy vinařství Recaredo, Nadal, Gramona, Llopart, Julia Bernet, Pardas, Sabaté i Coca, ale i dalších z členů sdružení Corpinnat. To vzniklo v roce 2017 v Corpinnatu, v historické vinařské oblasti Penedès, jižně od Barcelony. Právě zde na konci 19. století odstartovala a zdokonalovala se výroba skvělých šumivých vín vyrobených tradiční metodou. Klima, půda, krajina a bohaté zkušenosti s pěstováním vinné révy v této oblasti podporují optimální podmínky pro výrobu vín s jedinečnou osobností. A na ty nejlepší tradice se vinaři rozhodnutí nepoužívat již zprofanované označení Cava rozhodli navázat.
Šest statečných. Ale nejen oni
V důsledku spojení šesti historických vinařství Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló v Penedès vznikla jednotná vize. A tito vinaři 10. dubna 2018 v Sant Sadurní d’Anoia představili kolektivní značku Evropské unie s názvem Corpinnat. Novou pečeť kvality, která zdůrazňuje původ a proces výroby šumivých vín s jedněmi z nejnáročnějších předpisů na světě. Více o vínech Corpinnat ZDE Aby si vinařství Corpinnat zachovala všechny tyto hodnoty, každoročně procházejí velmi důkladnými externími audity. Kvalita je zásadní, proto je na přední etiketě vždy jasně viditelný termín Corpinnat, aby spotřebitelé mohli tento znak excelence rozpoznat. Všechny etikety navíc obsahují jméno výrobce a datum degorzáže každého šumivého vína.

Pokud se vinice i vinařství nacházejí na území Corpinnatu a plně splňují předpisy Corpinnatu, mohou požádat o připojení ke značce. Po absolvování auditů dvou po sobě jdoucích sklizní a také po každoročním generálním auditu se vinařství stává součástí společenství. Dnes je těchto vinařství celkem patnáct a v procesu auditování jsou další. Zároveň je nutno říci, že Corpinnat nebyl prvním „rebelem“ v rámci oblasti Cavy. Již v roce 2012 dohnala kvalita a image Cavy španělské biodynamické vinařství Raventós i Blanc, lídra v produkci španělských šumivých vín, k výrobě vína s vlastním označením Conca del Riu Anoia. A další, kteří se ze stejných důvodů odtrhli, založili novou denominaci s názvem Classic Penedès. Toto DO má nyní zhruba dvě desítky členů. Paradoxně se tedy už ta nejlepší cava nejmenuje Cava, ale právě Corpinnat, Conca del Riu Anoia či Classic Classic Penedès.


Na vlastní patro. Užijte si Corpinnat
Pokud se chcete vydat do Španělska, můžete si užít Gastronomický festival Corpinnat, který oslaví od 12. do 31.6. svůj pátý ročník jedenačtyřiceti jedinečnými večeřemi, které připravilo téměř 40 renomovaných šéfkuchařů. Bude to krásné, neboť vymazlené chody spolu s víny budou kuchaři a vinaři podávat přímo ve výjimečných prostorách spokových vinařství CORPINNAT. Festival je zároveň součástí projektu
Katalánsko, světový region gastronomie 2025.


V České republice si ovšem tento svátek užijeme ještě dříve a to už 7. června. Corpinnat Den 2025 – již 3. ročník letní degustace výjimečných šumivých vín vyrobených tradiční metodou ve vinařstvích sdružení Corpinnat proběhne v Hotelu Innside by Meliá v Soukenické ulici a to od 14 do 18 hodin. Vstupenky zakoupíte v předprodeji na online.colosseumticket.cz za 550 Kč.
