DÝŇOVÝ CHEESECAKE pro vánoční pohodu i zimní čas

Dýňový cheesecake Hliněná bašta Foto: Pavel Vítek

Barevné dýně Hokaido už pěkně prozářily podzim, ale tahle dokonalá zelenina jednak dlouho vydrží a taky se neomrzí. Dříve se říkávalo: „Navařte dýně, blíží se tchýně.“ Moc poulární všechny ty tykve, cukety tehdy zrovna nebyly. Ale s moderní gastronomií se objevily báječné nové recepty a chutě a bez dýně už si nedovedou svá menu představit ani ti nejlepší michelinští šéfkuchaři.

Z chudých přístřešků se tak dýňové speciality přestěhovaly na labužnické stoly, kde v moderním podání často představují skutečné kulinářské perly. Ať už jsou to třeba dýňové ravioli z nudlového těsta, nejrůznější přílohy včetně špatet či pyré, dokonale vychucené polévky evropského i asijského střihu. A pak je tu trochu vyšší liga a s ní třeba risotta či dezerty, od cheesecaku, přes zmrzliny až třeba po créme brulée.

Zelenina jednoduše frčí a dýně s ní. Tak si dopřejme dýni třeba i na svátečním štědrovečerním, novoročním, nebo prostě jen zimním stole. V podobě krásně barevného cheesecaku pustí do jídelny ozvěnu slunečních paprsků, oproti tradičním dortům menu hezky odlehčí, ale přitom i hezky zasytí. Se skleničkou sladkého speciálu v podobě výběru z bobulí, ledového či slámového bílého vína to vůbec bude bomba. Zkuste výraznější odrůdu: Tramín a nebo Pálavu. A dobrou chuť.

RECEPT: Dýňový cheesecake, šéfcukrářky Andrey Vávrové, Hliněná bašta

Suroviny: Na korpus 2 balení máslových sušenek, 125 g másla. Na náplň 500 g mascarpone, 100 g moučkového cukru, 3 vejce, špetka vanilky, 200 g dýňového pyré (dýně Hokaido nakrájíme na kostičky, posypeme třtinovým cukrem a perníkovým kořením a upečeme do měkka, po vychladnutí rozmixujeme na pyré), 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, ½ lžičky strouhaného zázvoru. Kandovaný zázvor a vlašské ořechy na ohzdobu

Postup: Smícháme 2 balení máslových sušenek s 125 g másla a směs natlačíme na dno dortové formy. Pak smícháme všechny suroviny na krém a krátce promícháme, neměly by nám ve směsi vzniknout bublinky. Krém nalijeme do připravené formy s sušenkovým základem a uhladíme do roviny. Dáme péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů C na cca 45 minut. Před krájením necháme zcela vychladnout. Ozdobíme dle fantazie nasekaným kandovaným zázvorem, ořechy, lístky čerstvé meduňky…RECEPT:

CO NA ZAPITÍ? Zbylé Hokaido zužitkujte na limonádu a jako třešnička na dortu zafunguje Porto Tawny

DÝŇOVÁ LIMONÁDA SE ZÁZVOREM A POMERANČEM

Suroviny: 500 g dýně hokaido, 500 ml ovesného mléka, nastrouhaný zázvor podle chuti, javorový sirup, sůl, pár lístků čerstvé máty

Postup: Dýni očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme do měkka. Scedíme, v mixéru spojíme dýni, zázvor, ovesné mléko, dosladíme podle chuti javorovým sirupem. Mléko můžeme použít i kravské, mandlové, sojové, záleží na vašem výběru. Pro pikantnost můžeme do mixéru přihodit i trošku chilli. Dozdobíme mátou.

CÁLEM, Porto 10 Years Old Tawny, PORTUGALSKO

SCORE

93

PORTUGALSKO

OBLAST: D. O. Douro

ODRŮDA:

Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca

ALKOHOL: 20 %

Orientační cena:

860 Kč

www.portske.cz

Barva tmavého jantaru, vůně vrstevnatá, intenzivní s dominancí sušeného ovoce, rozinek, fíků, v kombinaci se sladkým kořením, ušlechtilým dřevem, stopou čokolády, ořechů. Sametová struktura, bohaté, s výrazným hladkým tříslem, plné, vrstevnaté, osobité, s delikátní dochutí.