LETENSKÁ HUSA opět přiletěla. Mladá vína, svatomartinské pokrmy i tradice v Národním zemědělském muzeu

Husí pokrmy, košt svatomartinských vín, zábavný i vzdělávací program spojený se svatomartinskými tradicemi pro celou rodinu a letos i kuchařská show, to vše čeká návštěvníky pražského Národního zemědělského muzea v sobotu 15. listopadu. V pořadí již 17. ročník této populární svatomartinské akce má tak opět co nabídnout. Je totiž rok od roku vychytanější. A připravená budei řízená degustace vín s odborným výkladem sommeliéra.

Svatomartinská vína už tečou proudem a s nimi spojené slavnosti o tomto víkendu vrcholí. Ovšem k tradicím starým se přidala i novodobá tradice. Letenská husa v Národním zemědělském muzeu v Praze. Letos tyto slavnosti spojené s mladým vínem, tradiční gastronomií a sv. Martinem proběhnou již posedmnácté.

„Novinkou letošní Letenské husy bude svatomartinská kuchařská show s kuchařem Pavlem Švestkou. Ten na muzejním dvorku předvede přípravu trhané husy v bramborové lokši se zelným pyré a smaženou cibulkou,“ láká na program Josef Praks, ředitel pražské pobočky Národního zemědělského muzea. Ale pozor, tento gurmánský zážitek si dopřeje pouze prvních 50 zájemců, počet porcí je totiž omezený.

Exkluzivní ukázka kuchařských dovedností a 50 porcí pro první hladovce

Milovníci husích specialit se mohou přihlásit na workshop Svatomartinské menu se Starou gardou Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Gastronomické zážitky čekají i na návštěvníky stánků. A menu je dostatečně atraktivní: husa se zelím a knedlíkem, husí kaldoun, švarky, slané i sladké lokše nebo pomalu pečené, trhané a sušené maso. A to nejen husí, dále také grilované klobásy nebo čertík v placce.

K svátku svatého Martina patří neodmyslitelně košt svatomartinského vína. V Národním zemědělském muzeu připravili také řízenou degustaci s odborným výkladem someliéra. K ochutnání budou svatomartinská vína od renomovaných českých a moravských vinařů. A protože není nad sladkou tečku, výběr bude i ve sladkých dobrotách. Tradiční svatomartinské rohlíčky, vdolky, pečené buchty, linecké koláče a další sladkosti doplní voňavou a chutnou kávu.

Vyrobte si husu z korku nebo soji vinětu

Pro zručné ruce i tvořivé duše jsou připraveny tematické dílny – výroba kuchyňských mašlovaček nebo psaní husím brkem. Dílny jsou vhodné jak pro děti, tak dospělé. Pro radost nebo jako dárek rodině či přátelům si návštěvníci vyrobí třeba malou husu z korku a papíru nebo svoji vlastní vinětu na víno. Pak už stačí jen ji nalepit na láhev třeba se sušeným hroznovým vínem.

Pro děti organizátoři připravili soutěžní stezku s názvem Dobrodružná cesta na husích křídlech a pro nejmenší čtení pohádky o huse v peřinách. Celý den se ponese v duchu veselí a také Cimbálové muziky Alexandra Vrábela.