POJEĎTE V MEDU O VÍKENDU. Medovina, jarní medové lívanečky, medovník… Národní zemědělské muzeum voní sladce

Národní zemědělské muzeum "JEDE V MEDU" Už tuto sobotu

Jak žijí opylovači a jaké existují druhy medu? Co potřebují znát včelaři? A co vše se musí stát, než si namažeme med na chleba? Šestý ročník akce Jedu v medu připravilo Národní zemědělské muzeum v Praze na sobotu 24. května ke Světovému dni včel. A medové slavnosti pobaví, poučí, zasytí a také představí možnosti, jak pomoci včelám a jak chránit divoké opylovače.

Kdo dorazí hned na začátek akce v deset hodin dopoledne, odstartuje sobotní den lahodnou medovou snídaní pod širým nebem. K zakousnutí a pití budou křupavé sušenky, teplý čaj, jedlé kvítky a všechna ta sladkost má původ v medu od muzejních včel ze střešní terasy. A to je jenom začátek. Protože dále je na programu stáčení medu, po medobraní následuje samozřejmě degustace téhle rozmanité a přepestré sladké dobroty. Dozvíte se, co jsou brtě. A taky vše o včelách, čmelácích a hmyzu vůbec. Vedle poslouchání a ochutnávání však přijde i prostor pro tvoření a taky soutěžení. Sobota to bude nabitá dojmy, informacemi i sladkým potěšením. A to v Národním zemědělském muzeu v Praze až do odpoledne do 17 hodin.

Jak žijí včely a čmeláci? A proč nechutná jeden med jako druhý?

Přebohatý program začne po snídani rovnou medobraním. A to na interaktivním workshopu se včelaři Lesů hlavního města Prahy, kteří představí celý proces od odvíčkování včelích plástů až po samotné stáčení medu. Čtyři vylosovaní šťastlivci, kteří se zapojí do aktivit, si odnesou sladkou odměnu. Asi je jasné, jakého druhu – ano, med to bude čerstvě stočený a opět od muzejních včel.

Na pomoc opylovačům se vydala studentka Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity s návrhem speciálních hnízdních jednotek, které v terénu pomáhají ohroženým samotářským včelám. Návštěvníci budou moci do hnízdních komůrek nahlédnout a blíže se dozví, jak mohou volně žijící opylovače podpořit. Děti si pak pod lupou prohlédnou detaily různých druhů hmyzu a pro samotářské včely si zkusí vyrobit drobná hnízda.

Jak pomoci nemocným včelám a jak se naopak můžeme léčit my, když dostaneme žihadlo? Jak žijí čmeláci? Podle čeho rozeznáme různé druhy? A proč některý med chutná výborně a jiný ne? I na tyto otázky budou odpovídat odborníci a nadšenci z příslušných institucí či spolků. Pro děti jsou také připraveny zajímavé workshopy a dílny, pro všechny i výroba medového mýdla, svíček ze včelího vosku. Mezi nejatraktivnější aktivity patří i kurz medového vaření, ale tady pozor, kdo chce mít jistotu, měl by si jej zarezervovat předem.

Muzejní dvůr rozvoní i tradiční medový trh s včelařskými produkty a medovou kosmetikou. Hosté si smlsnou na medových perníčcích, kávě nebo občerstvení z muzejní kavárny. V případě příznivého počasí budou na dvoře umístěna také některá stanoviště a workshopy pro děti a dospělé. K poslechu zahraje hudební doprovod Felicia Jocelyn Sengkey. Děti si mohou projít včelí stezku a soutěžit o ceny. Jeden šťastný výherce si domů odnese chutný medovník.