Martin Parýzek ze společnosti Californian Wines si zapsal další mimořádný úspěch. V prestižní soutěži BOHEMIA SEKT Trophée Professional zvítězil už potřetí v řadě. Potvrdil tak pověst jednoho z nejlepších českých sommelierů současnosti. A co vzakzuje mladším kolegům? Makejte na sobě a nebojte se soutěžit!
Sommelier Martin Parýzek ze společnosti Californian Wines dokázal to, co se v téměř třicetileté historii soutěže podařilo jen šesti dalším osobnostem. Potřetí zvítězil v prestižní soutěži BOHEMIA SEKT Trophée Professional a zařadil se po bok špiček české sommelierské scény. A to Iva Dvořáka, Libora Nazarčuka, Tomáše Brůhy, Jakuba Přibyla, Davida Krále a Kamila Prokeše. Na druhém místě skončila Natálie Válková z Vinařství Válka, třetí příčku obsadil Tomáš Hanel z pražské restaurace 420.


„Mým snem bylo vyhrát tuto soutěž alespoň jednou. A to, že se mi to podařilo třikrát po sobě, je až neuvěřitelné. Rád bych tímto poděkoval mé rodině a speciálně mé ženě Ingrid za trpělivost při mé přípravě. Nemenší díky patří i Natálce a Tomášovi, kteří se mnou byli na stupních vítězů. Vědomí, jak se na soutěž připravují a jak se dokázali připravit, je a bylo tím největším hnacím motorem. Mám obrovský respekt ke každému, kdo se do této soutěže přihlásí, aby si ověřil si své sommelierské znalosti a dovednosti. Tímto bych rád pozval všechny sommelierky a sommeliery, aby si to příští rok vyzkoušeli. Za tu zkušenost a získané poznatky to určitě stojí,“ uvedl po vyhlášení Parýzek.
Výzvy pro elitu, úroveň stále stoupá
Do letošního ročníku se přihlásilo 17 sommelierů z celé České republiky, mezi nimi sedm žen. Soutěžící museli zvládnout znalostní test, slepou degustaci, identifikaci vzorků i servisní disciplíny, kde prezentovali sekt či víno a doporučovali vhodné párování s pokrmem.
Test navíc zahrnoval otázky z oblasti destilátů, piva, kávy, čaje, čokolády, doutníků i kakaa, čímž potvrdil mezioborový charakter soutěže.
„Úroveň letošního ročníku byla mimořádně vysoká. Bylo vidět, že soutěžící se dlouhodobě připravují a sledují světové trendy. Martin Parýzek opět potvrdil, že patří mezi absolutní špičku. Vynikl precizností, přehledem i elegancí projevu – zkrátka komplexní výkon hodný trojnásobného vítěze. Velmi nás těší také účast českých sommelierů, kteří pracují v zahraničí. Letos jsme přivítali i soutěžící ze švýcarského Zermattu,“ řekl Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR a předseda odborné poroty.

Porotu doplnili také další trojnásobní vítězové soutěže a národní sommelierka ČR Klára Kollárová.
Tradice, partnerství a vášeň pro víno
Soutěž BOHEMIA SEKT Trophée má za sebou téměř třicetiletou historii a dlouhodobě podporuje kvalitní práci s vínem v gastronomii i vzdělávání sommelierů. „Soutěž Bohemia Sekt Trophée má za sebou téměř třicetiletou historii a jsme rádi, že u toho jako hlavní partner můžeme být už od úplného začátku. Podpora odborníků, kteří pomáhají kultivovat vztah k vínu a sektu, je pro nás srdeční záležitostí. Byli jsme opět svědky toho, že sommelier není jen znalec vína, ale komplexní gastronomický průvodce,“ uvedl Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT.
Soutěž pořádá Asociace sommelierů ČR ve spolupráci se společností BOHEMIA SEKT. Mezi partnery patří Makro ČR, Vinařský fond, Vína z Moravy, vína z Čech, Asociace hotelů a restaurací ČR, Pulltex, Merlot D’Or a další.
Respekt a inspirace
Letošní ročník opět potvrdil, že česká sommelierská scéna je velmi kvalitní – nechybí talent, profesionalita a nadšení. Martin Parýzek se svým třetím vítězstvím zapsal mezi špičky, které zároveň svým přístupem inspirují novou generaci odborníků.
Jeho vzkaz kolegům zní jasně: soutěžit, vzdělávat se a posouvat hranice oboru. Protože právě to dělá ze sommeliéra nejen znalce vína, ale i průvodce po světě chutí a zážitků.