Oslavy mladých vín z Moravy a z Čech si dle tradice zaslouží dobrou českou husu. A ať už husí pečínku spláchnete svatomartinským vínem, nebo třeba dobrým českým pivem, z volného chovu z české farmy bude chutnat dvojnásob. Pokud se spokojíte s pivním párováním, pak v Lokálu je husa ve speciální nabídce už od pátku 10. listopadu.
Čas svatomartinských hus sice nepřeje dietářům, ale tahle tradice je přesto rok od roku oblíbenější. A teď je tu zas. S husičkami dozlatova upečenými, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku. V případě Lokálu, kde si sváteční pokrm vychutnáte i letos, se jedná o čerstvé, nemražené husy z volného chovu z české Farmy Tůmovi v Nestanicích.
Husy opečované a vyběhané
Manželé Tůmovi nakupují jednodenní housata, o něž pečují a vykrmují je zhruba půl roku. Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, zůstávají v teple pod střechou. Poté se už o sebe starají venku v podstatě sama – oždibují trávu a podle libosti se dojídají zrním. Žijí tedy volně, s dostatkem krmiva i volnosti. Jakmile přijde jejich čas, nemusí husy nikam cestovat a nevystavují se zbytečnému stresu. Tůmovi totiž mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem.
„Mám radost, že se nám letos povedlo domluvit pro Lokály malého českého dodavatele, který nám dokáže zajistit čerstvé, chlazené husy v té nejlepší kvalitě a v potřebném množství,“ pochvaluje si Libor Baďura, výkonný šéfkuchař Lokálů. Celkem do všech devíti restaurací poputuje 550 hus, z nichž vznikne svatomartinský pokrm. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky a k tomu dle výběru buď houskový, či bramborový knedlík, nebo stále populárnější lokše.
Víkend s mastnou pusou
Svátek sv. Martina letos sice připadá na sobotu, takže většina svatomartinských oslav propukne až o víkendu, avšak v Lokálech si svatomartinskou husu můžete vychutnat již od pátku. A víte proč se svatomartinské oslavy pojí právě s husami? Vysvětlení jsou různá, nicméně podle jedné z legend rušilo husí kejhání Martinovo kázání natolik, že nevychovaná drůbež skončila na pekáči.
Podle jiné se chtěl Martin vyhnout jmenování biskupem a proto utekl do chlévů, kde se nakonec schoval mezi husami. Ty ho však hlasitým kejháním prozradily a tak dopadly stejně. No ať tak, či tak, dokřupava vypečené husičky budou na jídlením lístku Lokálů až do neděle.