Vánoce a Silvestr v Kampa Parku. Dva sváteční večery jako oslava špičkové gastronomie

Nejkrásnější zimní svátky si zaslouží kulisu, kde se potkává špičková kuchyně, noblesní servis a neopakovatelná atmosféra pražské Kampy. Elegantní Kampa Park už je na pražské gastromapě zavedenou stálicí a opět se zde po dva večery zima změní v hostinu. Ve stylu starých tradic i moderních postupů, opřená o dokonalé suroviny i mistrovství šéfkuchaře Marka Raditsche je tato kuchyně jistotou, že takový večer bude výjimečný. Stejně jako výhled na Čertovku či Karlův most.

Kampa působí tajuplně po celý rok, avšak během adventu a zimních svátků obzvlášť. A restaurace Kampa Park do magické atmosféry přirozeně zapadá. Z elegantního interiéru v tlumených barvách si užíváte jedinečnou atosféru Starého Města. Posezení na vnitřní terase či Benátském balkonu a sklenka šampaňského s nasvícenou Prahou kolem je přesně tím momentem, na který se nezapomíná. A pak je tu samozřejmě i výjimečné slavnostní menu.

Štědrý den s klasikou i exkurzí do světa

Vánoční procházka i s lehkým obědem, to jeznačka ideál. Shon se rozpustí ve skleničce Champagne či crémantu a staročeské tradice připomene hlavní chod v podobě achátových šneků. První republika je tu zpět a Vánoce začínají. Štědrovečerní večeře naopak reprezentuje bohatství chutí z celého světa. Soustředí se především na ryby, ostatně jak se na Štědrý večer sluší. Na tříchodové menu naladí amuse bouche s bio kaviárem ze pstruha s citronovým crème fraîche a marinovanou ředkví. Následuje carpaccio z mušlí sv. Jakuba s italským černým zimním lanýžem, který je momentálně na vrcholu sezony. Hnědé máslo dodává jemným mušlím s výrazným lanýžem harmonii. Jako hlavní rybí chod korunuje večeři pečená treska se zeleným chřestem a koprovým beurre blanc. Kdo rybu nemusí, ocení telecí svíčkovou s bramborovou terinou, špenátem a s omáčkou Bordelaise. Silná omáčka z červeného vína nádherně doprovází jemné, a přesto chuťově plné telecí maso. Sladkou tečku zajistí křehké a nadýchané Mille Feuille s vanilkovým krémem a malinami. Každý chod doprovází pečlivě vybrané víno. Cena menu je 3 650 Kč, vinné párování stojí 1 950 Kč.

Silvestr, který chutná po lanýžích

Silvestrovský večer v Kampa Park začíná velkoryse a bez zbytečných okolků. Amuse-bouche v podobě kaviáru ze síha severského s telecím tatarákem a shiitake houbami je suverénní vstupní branou do ambiciózního menu, které příchozí provede hrdě a sebevědomě výjimečným večerem. Každý ze sedmi chodů v sobě kombinuje sezonní suroviny s výjimečnými ingrediencemi z celého světa. Například telecí tatarák zdobí houby shiitake a kaviár ze síha severského. Plátky modroploutvého tuňáka doplňuje pomerančový chilli dresink. Zdejší vyhlášený halibut se tentokrát představuje s květákovým pyré a omáčkou z langustýn a kafírových listů. Nechybí ani stálice menu avokádový timbál s rajčaty, koriandrem, jalapeños, chilli dresinkem a s křupavou pohankou, který v sobě spojuje nasládlost rajčat, jemnost avokáda a pikantní tóny papriček. A to pořád ještě není zdaleka všechno.

Vrchol večera přichází v podobě hovězí svíčkové Rossini. Foie gras, černé lanýže a precizně připravené bramborové pavé tvoří harmonii, která se na talíři objevuje jen výjimečně – a právě proto patří k silvestrovské noci. Je to jídlo, které si žádá čas, pozornost a dobré víno.

Závěr patří čokoládovému dortíku s vanilkovým crème fraîche a slaným marakujovým karamelem. Dezert, který v sobě spojuje sladkost, kyselinku i jemnou slanost, uzavírá večer s lehkým úsměvem a dovoluje hostům odpočítávat poslední minuty roku s pocitem, že ho zakončili ve velkém stylu.

Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni. Na výjimečný večer se naladí šlehanou ricottou se zeleným hráškem a citrónovým gelem. Užijí si již zmíněný avokádový timbál a baby buvolí mozzarellu se zeleninovou caponatou, bazalkovým olejem a s vyzrálým balsamikem. Hlavní chod představují křupavé hasselback brambory s pošírovaným vajíčkem a crème fraîche omáčkou s koprem a rizoto s italskými zimními černými lanýži a parmazánem. Dezert si užijí všichni stejný a mohou odpočítávat poslední minuty a s radostí vstoupit do nového roku 2026. Silvestrovské menu stojí 7 450 Kč, vinné párování 3 650 Kč.