Město Ciudad Real ve španělské Kastilii se pravidelně každý druhý rok stává epicentrem světového vinařského průmyslu v podobě třídenního veletrhu FENAVIN. V největší vinařské oblasti Španělska La Mancha opět proběhl v květnu 2025 a opět upevnil svou pozici.
FENAVIN je zážitek, který si zaslouží i pozornost mimo svět byznysu. Tento vinařský veletrh je nejen nejvýznamnější vinařská událost Španělska. Ae zároveň jedno z klíčových míst, kde se střetává tradice s inovací, terroir s trhem, lidé zážitky a příběhy. A jak uvádí v materiálech veletrhu Dušan Mrožek, ředitele českých gurmánských obchodů Delmart: „Mít většinu výrobců vína na jednom místě je neuvěřitelně cenné pro správný výběr. Veletrhy jako Prowein tuto příležitost nenabízejí.“
Mezinárodní obchod & regionální chutě
S rozlohou 30 000 m² se výstavní centrum v Ciudad Real letos doslova rozpínalo. Návštěvníci se pohybovali mezi halami s názvy jako Virgilio nebo Osiris, kde bylo prezentováno téměř 1 922 španělských vinařství. A to od malých rodinných statků až po významné exportéry.



FENAVIN 2025 zaznamenal rekordní počet zahraničních nákupčích. Pro představu 4 500 z celkových 21 000 obchodníků. Do Ciudad Real přijeli profesionálové ze 111 zemí, od Kanady přes Vietnam až po Tchaj-wan. Organizátoři připravili tak zvané inverzní mise, kdy si nákupčí před veletrhem prohlédli konkrétní vinařství v regionu a navázali tak osobnější vztahy.
Každá minuta veletržního prostředí měla jasný účel. Během 3 dnů proběhlo více než 580 000 obchodních schůzek.
Zní to jako zmatek? Naopak. Organizace a důraz na efektivitu byla letos na prvním místě. Obchodníci si mohli sjednat schůzky s vystavovateli předem přes FENAVIN digitální platformu (Business Finder a Contact with Buyers) a vytvořit si jasný meeting plán.
V letošním roce se veletrh více než kdy dříve snažil propojit víno s místní kulturou. Iniciativa organizátorů tak navazuje na stále silnější trend: zážitek z vína není jen o víně jako takovém. Ještě víc vypovídá o místě, půdě, kuchyni a lidech. Proto nový pavilon Sabor a Quijote (Chuť Dona Quijota) představil návštěvníkům produkty z regionu Kastilie-La Mancha, který je nejen domovem ikonických červených vín. Návštěvníci tu mohli objevit i chutě dalších místních lahůdek, jako například sýra Manchego, iberských uzenin či panenského olivového oleje. Mňam!
Kromě toho organizátoři zavedli nové zóny pro tichá jednání, prostor pro spontánní ochutnávky i klidná místa pro odpočinek.
Wine Gallery pro profesionální chuťové zážitky



Strategický uzel veletrhu představovala opět Galerie vína, která se v roce 2025 výrazně rozšířila na úctyhodných 2 200 m². V tomto klidném prostředí bez chaosu a s maximálním komfortem návštěvníci ochutnali přibližně 1 500 vzorků od vybraných vinařů. Ti každý produkt prezentovali na svém místě ve vitríně v optimální teplotě pod chlazením nebo při konstantní pokojové teplotě, samozřejmě doprovázený informační kartou ve španělštině a angličtině. Ta zahrnovala údaje o původu, odrůdě, výrobě, chuťových profilech, ceně a přesné lokaci stánku, spolu s QR kódem, který umožnil okamžitý přístup k dalším digitálním informacím.
Galerii navíc navštěvovali profesionálové, kteří plnili sklenice, sledovali teplotu a zajišťovali vyrovnanou dostupnost vzorků pro potřeby návštěvníků.
Místo pro diskusi
Letos proběhly desítky debat, přednášek a masterclass na témata od udržitelného vinohradnictví po roli umělé inteligence v distribuci vína. Účastníci si mohli poslechnout odborníky z vinařství, logistiky a sommelierského světa.
Pozornost byla upřena také na nové exportní výzvy jako například přizpůsobení španělských vín asijským chuťovým profilům nebo zelené certifikaci pro ekologicky smýšlející trhy.




Jak to bude dál?
Veletrh FENAVIN je připravený růst. Vzhledem k úspěchu a rostoucímu zájmu ze světa organizátoři zvažují, že upraví termín konání tak, aby lépe zapadal do kalendáře světových vinařských akcí, protože nyní vychází na jednu z posledních mezinárodních událostí v Evropě během prvního půl roku.
Na stole jsou i návrhy na rozšíření výstavních prostor, větší zapojení technologií a posílení programu pro malé výrobce.
FENAVIN zůstává místem, kde se Španělsko otevírá světu skrze víno, a připomíná, že když se tradiční vinařství propojí s moderním přístupem, vzniká něco výjimečného v byznysu, ale i na patře!