Mistr grilu: krok za krokem. Na sporák zapomeňte

V grilu můžete udělat všechno, některé chody dokonce najednou. Ovšem je potřeba dobře vše načasovat, připravit a zvolit správnou metodu grilování.

 

Na fotografiích vidíte přípravu masa a přílohy, které společně grilujeme jako hlavní chod. A to nepřímou metodou. Uhlí je rozložené po stranách, mezi kapsy vložíme nejprve misku se zeleninou.

 

Zastavme se ale ještě u metod grilování:

PŘÍMÁ METODA – uhlí je rozloženo na dně, pečeme na roštu nad ním

NEPŘÍMÉ PEČENÍ – uhlí (brikety) jsou v kapsách po stranách, pečeme uprostřed roštu.

Pokud si chcete lépe představit, co se v grilu děje, přímé pečení nad plochou uhlí lze připodobnit k pečení na pánvi, zatímco nepřímé je podobné přípravě v horkovzdušné troubě. Zde vidíte celé jídlo, šťáva z masa skapává do zeleniny, jíž přidává chut‘.

Vůně kouře, při správném postupu zdravá a dietní příprava, společenská záležitost. Grilování je zábava, příležitost blýsknout se před přáteli, radost z jedinečného jídla. Víte, jak dosáhnout skutečného mistrovství?

Ve chvíli, kdy jídlo zaklopíme poklicí, vytváříme vlastně z grilu troubu. Průduchy ve víku (a dně) slouží k regulování teploty. Čím víc jsou otevřené, tím uhlí více hoří a teplota se zvyšuje. U některých grilů můžete stav kontrolovat vestavěnými teploměry.

Kdy je hotovo? Nic se nepálí, nic nečmoudí. Pokrm je krásně vypečený a teplotu v jádru masa můžeme ještě zkontrolovat jehlovým teploměrem, aby odpovídala typu masa a receptu. Masa pečená vcelku však neporcujeme hned, ale necháme je odpočinout.

Maso je hotové a zelenina, která se krásně dusila ve vlastní šťávě a ve výpeku nádherně voní. Zatímco maso odpočívá, aby se v něm dobře rozložila šťáva, se zeleninou počkáme už jen proto, že je příliš horká. Jasně, kdo to má vydržet, ale  dejte tomu čas.

A protože gril je dobře roztopený a uhlí je v něm ještě dost, je dobré mít připravený buď další chod, nebo pečivo. V grilu se dají nejen rozpékat bagetky, ale dokonce v něm upečete i křupavé koláče, chleba, nebo pizzu. Ale to zas někdy jindy.

Komu připadá práce s grilem na dřevěné uhlí příliš složitá, zdlouhavá, náročná, může si pomoci grilem plynovým. Důmyslně řešený systém ohřevu zabraňuje mastnotě skapávat na trysky. Ale grilování bez ohně a trochy kouře, no není to jen půlka požitku?