Víno&Styl 71

Není nic hezčího, než když začne hrát příroda všemi barvami. Ale taky je to pořádný frmol. Stačí, aby se objevily první žluté listy, a pro všechny „sběrače“ jde o naléhavý signál, že je třeba ještě vytahat z lesa podzimní houby, sklátit hrušky, jablka, ořechy, posbírat poslední bobule od bezinek po brusinky, zaskočit na šípky…

Zatímco lovci jsou v pohotovosti, aby v čase honů a vrcholící lovecké sezóny ke všem těm šípkům a brusinkám zajistili dostatek zvěřiny, než dojde na poslední leč, sběrači se činí v sadech, zahradách, na polích. A samozřejmě ve vinicích a taky ve sklepích, protože není nic horšího, než nemít čím dobré jídlo spláchnout. 

Většinou totiž nestačí mít úrodu pod střechou, tím práce často teprve začíná. A tak to v palírnách bublá, syčí a voní, stejně jako ve vinných sklepích, kde se lisuje, fermentuje o sto šest, a pomaličku se začíná školit nové víno. Protože za dveřmi je Svatomartinské, ohlašující první úspěch či neúspěch ročníku.

A co ten letošní? 

Kdo nepřišel o násadu hroznů při letošních obzvlášť zákeřných jarních mrazech, může se zpravidla těšit z velice příznivé sklizně. Bohužel hlavně na Slovácku a na Znojemsku mrazy napáchaly rozsáhlé škody a vína tedy letos bude méně, ale kvalita by opět měla být velmi dobrá. Léto bylo srážkově vyvážené, s dostatkem vláhy, se střídáním chladnějších a teplých dnů, avšak poměrně slunečné a teplotně mírně nadprůměrné.

To umožnilo spolu s velmi příznivým počasím na podzim vyzrát velmi dobře bílým i modrým odrůdám, sklizeň tak byla letos rychlá a intenzivní. Bílá a růžová vína by proto měla být svěží, s dostatkem kyselin a výbornou aromatikou, také kvalita modrých odrůd dává šanci i dalšímu ročníku dosáhnout parametrů světových červených vín. 

Zatím však zůstaňme patnáctky a předchozích ročníků. V testu jsme se nyní zaměřili na dříve velmi rozšířenou a oblíbenou odrůdu Sylvánské zelené, dnes poněkud opomíjenou a jak test ukázal, tak celkem neprávem. 

S ubývajícími teplotami a slunečními paprsky bude možná zajímavým tipem na relaxaci s vínem, dobrým jídlem a termálními prameny sousední Maďarsko, na které připíjíme sektem Kreinbacher z oblasti Somló, kam jsme se vydali na vinných cestách. Nebo s námi můžete zaskočit na Armaňak a Floc do Gaskoňska. A když už jsme ve Francii, určitě si nenechte ujít ani vína k ústřicím, které Čechy baví čím dál víc – ty ústřice, vína už dávno. Tají ústřicím totiž začala sezóna, stejně jako Svatomartinským vínům. Houbám sezóna naopak končí, ale máme nasušeno a taková husa s houbovou nádivkou a mladým „vavřinečkem“ či Modrým Portugalem… 

Ať už jsme sběrači, lovci či sklepmistři u stolu jsme přece hlavně labužníci. Tak na pěkný podzim.