Salon vín 2022: Vítězné Chardonnay z Bzence provází krásná červená cuvée, oranžáda i překvapivá pestrost

Nejúspěšnější vína z Moravy a Čech. Zatíží je stát dalšími daněmi?

Už samotné závěrečné kolo hodnocení finálního výběru Salonu vín přesně měsíc před Vánoci, z něhož vzešly vítězné vzorky, nás přesvědčilo o zajímavé kvalitě a velké rozmanitosti tohoto ročníku. Takže od 4. února je nač se těšit.

Očekávání nového Salonu vín je ještě před možností samotné degustace dávkováno veřejnosti opět po troškách. Vítěze v podobě letos již osmého šampiona Národní soutěže vín ČR z produkce Zámeckého vinařství Bzenec – letos v podobě bílého vína EGO No.79 Chardonnay barique výběr z hroznů 2019 – již známe ze závěru předvánočního závěrečného hodnocení soutěže, po němž je vždy oznámen Šampion. Nyní se můžete seznámit s dalšími vítězi a zlatými finalisty představující stovku vín vybranou pro letošní celoroční degustační expozici. Ta by se měla tradičně v historickém sklepení valtického zámku otevřít pro veřejnost 4. února, samozřejmě pokud pandemická situace dovolí.

Dvaadvacátý ročník garantuje profesionalitu i prestiž

Ačkoli do návštěvnosti loňské expozice zásadně promluvila omezení a vládní proticovidová opatření, do průběhu hodnocení 22. ročníku soutěže nezasáhla. Všechna kola tříkolového hodnocení proběhla standardně a v souladu s hyginenickými a bezpečnostními pravidly, ostatně soutěž s více než dvacetiletou historií už šlape jako dobřenamazaný stroj.

Vítězové letos vzešli z konkurence 2400 přihlášených moravských a českých vín a vybraná stovka je opět etalonem té nejvyšší kvality.

„Soutěže vín obecně jsou nástrojem objektivního srovnání kvality vín na trhu. Salon vín – národní soutěž vín je vrcholem soutěží vín u nás. Po celou dobu jeho dvaadvacetileté existence jej zdokonalujeme, a o tom, že se dílo daří, svědčí i bezkonkurenční zájem vinařů a s ním spojená důvěra v nejvyšší možnou úroveň a objektivitu soutěže. Ocenění titulem Salon vín neznamená jen prestiž a osobní úspěch vinaře, ale také významnou obchodní příležitost, protože Salon vín je garance výjimečné kvality vína, o které nikdo nepochybuje,“ komentoval právě vyhlášené výsledky Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které soutěž organizuje a zároveň spravuje degustační expozici. Ostatně i počty medailistů letos vzrostly, zlatem bylo oceněno 100 vín a dalších 251 vín dosáhlo na více než 84 bodů, tedy střírnou medaili.

Více vín z různých vinařství přináší stálice i nová jména

Rozdíl oproti minulým letům je také v širším zastoupení producentů. Neopakuje se vláda jedné značky, jako to bylo například v minulých letech v případě množstevně kralujícího Vinselektu Michlovský (roku 2015 celke 18 vín v Salonu).

V kolekci sta vín se zlatou medailí Salonu vín 2022 je letos celkem 55 vinařů a vinařských firem. Největší zastoupení a tedy nejúspěšnější byly Mikrosvín Mikulov a Zámecké vinařství Bzenec (obě 9 vín), následovány jsou v těsném závěsu vinařstvím ZNOVÍN ZNOJMO (8 vín).

Zároveň se můžeme těšit i na pestrost různých hroznů, nejvíce z celkového počtu jedenadvaceti odrůd (stejně jako vloni) jsou zastoupeny Ryzlink rýnský a vlašský, dále Rulandské šedé a Veltlínské zelené, z modrých Rulanda, Frankovka a Cabernet Sauvignon. A překvapivé je vítězství celkem osmi cuvée.

SALON V ČÍSLECH

Přehled vítězných vín v jednotlivých kategoriích

Šampion soutěže a vítěz kategorie A (bílá vína suchá a polosuchá do 12 g/l zb. cukru)

  • EGO No. 79 Chardonnay barrique, výběr z hroznů, 2019, č.š. 9428 – Zámecké vinařství Bzenec s.r.o.

Vítěz kategorie B (bílá vína polosladká nad 12 – 45 g/l zb. cukru)

  • Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2015, č.š. 5/15 – MARCUSWINE TRADING a.s./MEGA Production a.s.

Vítěz kategorie C (vína sladká nad 45 g/l zb. cukru)

  • Rulandské šedé, výběr z cibéb, 2018, č.š. 1817 – ANNOVINO VINAŘSTVÍ LEDNICE s.r.o.

Vítěz kategorie D – vína růžová a klarety (0 – 45 g/l zb. cukru)

  • Rosé Trkmanska, VOC Modré hory, 2020, č.š. 920 – VÍNO J.STÁVEK

Vítěz kategorie E – vína červená suchá (do 4 g/l zb. cukru)

  • Cabernet Sauvignon barrique OAK, pozdní sběr, 2017, č.š. 761 – Vladimír Tetur

Vítěz kategorie G – jakostní šumivé víno stanovené oblasti (sekt)

  • Louis Girardot brut, jakostní šumivé víno, 2015, č.š. 16028C – BOHEMIA SEKT, Starý Plzenec

Cenu za nejlepší kolekci vín získala společnost VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV a.s.

Stručná statistika kolekce Salonu vín České republiky 2022:

  • 65 vín bílých, 26 vín červených, 5 sladkých výběrů, 2 vína šumivá a 2 vína růžová
  • Odrůdová skladba čítá 21 odrůd révy vinné a 8 vín cuvée
  • Z bílých odrůd v letošním ročníku nejvíce uspěli Ryzlink rýnský (17), Ryzlink vlašský (9), Veltlínské zelené (8) a Rulandské šedé (8), Chardonnay (6), Rulandské bílé a Pálava (5)
  • Z modrých odrůd Rulandské modré (7), Frankovka (5 ), Cabernet Sauvignon (4 ) a Merlot (3)
  • Nejvíce zastoupenými ročníky jsou ročník 2019 s 35 víny, ročník 2018 s 32 víny a ročník 2020 se 17 víny.