Doping pro Wimbledon i příslib léta. Britský dezert Eton mess zapijte šumivým rosé

Kyž zavoní jahody, blíží se prázdniny. Mají tvar srdce, jsou symbolem lásky, požitku i rozkoše, královské ovoce. S čepicí šlehačky, co chtít víc? Vlastně ano, ještě sklenku vína.

Sněhová pusinka, která se jen rozpouští na jazyku, šlehačka, někdy i zmrzlina a hlavně jahody.

Taková čerstvě utržená jahoda je lahůdka sama o sobě.  Plná vlákniny, přírodní antioxidant, zdroj vitamínu C, ale i draslíku, hořčíku, vápníku, manganu… Voňavá, lahodná, šťavnatá, netřeba chuť příliš vylepšovat, už to chce jen málo, aby ovoce povýšilo na dezert. Stačí právě pár sněhových pusinek a trocha šlehačky a je tu známý eton mess.

Dokonalá je už jen kombinace jahod se šlehačkovou čepicí, zvlášť když je i smetana poctivá a čerstvá. Není divu, že tahle čerstvá lahůdka plná vitamínů a svádějící k nášupu učarovala i těm nejlepším tenistům včetně jejich zmlsaného publika. A tak se tahle jednoduchá klasika ocitla až na  Wimbledonu.

Gurmánský pilíř tenisové tradice

Tady existují dvě verze. Jedna tvrdí, že k wimbledonské tradici patří porce deseti jahod na šlehače vyšlehané v hutný krém od prvního ročníku v roce 1877, podle té druhé jsou jahody typickým občerstvením v All England Clubu od roku 1953. Ať je to jak chce, dnes je nejslavnější tenisový turnaj zasvěcený třem barvám – zelené barvě trávníku, bílé, v níž jsou oblečeni tenisté a pak červené. Protože nejsladší je tu sice vítězství, ale jahody jsou hned po něm.

ETON MESS + vinné párování

Se skleničkou šumivého růžového vína je to nejvíc. Vyzkoušejte svěží ovocné rosé ať už tiché, či šumivé. Například ve Slovinsku jsme k tomuto dezertu vyzkoušeli Peninu Rose Extra Dry z Radgonske Gorice, výborně se bude hodit Champagne Rémi Leroy Rosé z biodynamické produkce, vyrobené z 85 % Pinotu Noir a 15 % Chardonnay. Šťavnaté růžové Champagne s intenzivním perlením, krásnou svěžestí, kyselinkou a ovocností jahod, brusinek, granátového jablka. Už ve vůni zaujme chladivou mineralitou, která přechází i do vrstevnaté chuti, v níž se ovoce snoubí s tóny máslových sušenek (PMP – Exclusive, 1310 Kč).

RECEPT: Eton mess

Čerstvé jahody pro tentokrát s kávovým bezé (malá obměna proti klasice), šlehaná smetana, jahodová omáčka, jahodová zmrzlina

SUROVINY:

Dva vaječné bílky, 150 g moučkového cukru, ½ polévkové lžíce rozpustné kávy, 200 ml smetany na šlehání, 400 g jahod, 4 kopečky jahodové zmrzliny, 2 ml bílého vína, 100 g cukr krupice

POSTUP:

Z vaječných bílků a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Přidáme sypanou rozpustnou kávu, kterou lžící do sněhu zamícháme. Na pečící papír stříkáme větší pusinky, které pomalu sušíme v troubě na 100°. Část jahod překrájíme a dáme do kastrolu s krupicovým cukrem a bílým vínem. Krátce povaříme a rozmixujeme na hladkou omáčku. Smetanu vyšleháme a připravíme si jahody, které překrájíme na čtvrtky. Pusinky umístíme na talíř a zdobíme smetanou, jahodami, jahodovou omáčkou, vše doplníme jahodovou zmrzlinou.