Vítězové Prague Wine Trophy 2017

Festival Prague Wine Week je každoročním vyvrcholením prestižní mezinárodní soutěže vín Prague Wine Trophy, která se odehrává v Praze ve čtyřech kolech ročně od roku 2007.

Hodnocení vín v této soutěži probíhá jedinečnou srovnávací metodou, kdy je každé víno hodnocené několikrát, a sleduje se jeho vývoj. Mezinárodní porota je rovnoměrně složena z vinařů, obchodníků s vínem, someliérů a novinářů. Soutěže se účastní domácí a zahraniční vína v takovém poměru, v jakém jsou na českém trhu s vínem. Medaile Prague Wine Trophy je známkou kvality a je využívána jako marketingová podpora pro propagaci kvalitního vína. Je mezi odbornou veřejností velice uznávaná. Jedenáctého ročníku soutěže se v roce 2017 zúčastnilo 1597 vín, o 8 % více než v předchozím ročníku. Některou z medailí získalo 103 vinařství a dovozců.

Nejlepším domácím vinařstvím se stalo CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, na druhém místě skončilo Zámecké vinařství Bzenec a na třetím Vinařství Mikrosvín Mikulov. Mezi dovozci zvítězil Adveal, jako druhý se umístil dovozce United Brands a o třetí místo se dělí Alifea a Foltýn Wine. Cenu Jindřicha Duška pro absolutně nejlepší vinařství Prague Wine Trophy 2017 získalo CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.

Ze zahraničních vinařství přihlášených přímo získal nejvíce medailí Ing. Jozef Repa – repa winery, na druhém místě se umístil Golguz a na třetím Karpatská perla. Nejlepším zahraničním vinařstvím přihlášeným dovozci se stalo vinařství Les Grands Chais de France (dovozce United Brands), následované vinařstvím Stellenrust (dovozce FANDA group) a vinařstvím Schloss Lieser (dovozce OHMS).

Prague Wine Trophy uděluje zúčastněným vinařstvím rating. Ten nejvyšší, 5 hvězdiček, získalo v tomto ročníku 28 vinařství (s průměrem tří nejlepších vín 90 a více bodů). Generálním partnerem festivalu Prague Wine Week je VINOLOK. Partnery festivalu jsou Vinařský fond ČR, Allivictus, RIEDEL a Ticketpro. Mediálním festivalu je časopis Víno&Styl. Prague Wine Week podporuje Alzheimer nadační fond.