Letošní soutěž “SUCHÁ VÍNA ONLINE” odstartovala. Unie enologů zná první vítěze

Těsně před velikonočními svátky zasedli členové Unie enologů k prvnímu letošnímu hodnocení soutěže “Suchá vína online”. Přísným sítem jejich nároků prošlo jako vítěz červené víno Grand Pinot Bizé výběr z hroznů 2015 z vinařství Ing. Petr Bíza.

V rámci dubnového hodnocení posuzovali členové Unie enologů 11 vzorků, z toho 7 bílých a 4 červená vína, která se ucházejí o zařazení do výběru stovky exkluzivních suchých vín. Minimální bodový zisk, aby víno mělo šanci, je 85 bodů ze sta. Vína s vyšším ziskem pak v průběhu soutěže nahrazují ta s nižším bodovým hodnocením. Šampion dubnového setkání získal 89,05 bodů a zařadil se na pětadvacátou pozici v dosavadním žebříčku.

Víno pochází z naší prestižní vinice Novosedy, kde jsou vysazené burgunské klony,“ uvádí Petr Bíza a dodává: „Hrozny se macerovaly 30 dní na slupkách, pak víno zrálo v dubových sudech 28 měsíců a až nyní se dostalo do prodeje.“ V chuti je Grand Pinot Bizé nazrálé, bohaté extraktem, s příjemně vyváženými sametovými tříslovinami a s lahodnou dochutí sušených třešní, jahodového džemu a čokolády.

Cílem je vyrábět komplexní suchá vína evropského střihu

Vybrat tu zodpovědně tu nejlepší “suchou stovku” je samozřejmě náročný úkol. „U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína během hodnocení. Tedy jak se vyvíjí ve velké sklenici, kde vynikne vrstevnatost a potenciál, včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru“ uvádí předseda Unie enologů, Mojmír Baroň, a dodává, že přihlásit se mohou pouze vína splňující podmínky soutěže. Více o nich zájemci najdou na stránkách www.unieenologu.cz.

A proč vlastně další nová soutěž? „Posláním je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.

S tím lze jen souhlasit a doufat.