Medaile z Berlína potvrdily opět kvalitu našich vín. Velká zlatá pro Volaříka

Zímní kolo 26. ročníku Berliner Wein Trophy, první soutěž ze čtyř mezinárodních klání seriálu Zlaté ligy, přinesla moravským a českým vinařům 23 zlatých a jednu velkou zlatou medaili. Nejúspěšnější byl Ing. Miroslav Volařík z Mikulova se svou Pálavou 2021 výběr z cibéb z viniční tratě Purmice.

Celkem bylo přihlášeno do letošního ročníku Berlin Wine Trophy 2023 – Winter Tasting více než 8300 vín z bezmála třiceti zemí, z toho 71 vín z České republiky. Během osmi dnů degustovalo vína 230 porotců za přísných pravidel OIV (Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno) a UIOE (Mezinárodní unie enologů).

Vedle Miroslava Volaříka se ziskem velké zlaté medaile bylo nejúspěšnější Vinařství Krist z Milotic, které dosáhlo na pět zlatých medailí. Následují Bohemia Sekt, Rodinné vinařství Vican a Chateau Bzenec se třemi a Vinařství Štěpán Maňák se dvěma zlatými medailemi za červená vína, mj. za tradiční odrůdu Frankovka ročníku 2020.

Foto: DWI

Mezi degustátory zasedl z Česka Milan Nemrava, místopředseda Asociace hotelů a restaurací, který uvedl: „Jsem na vás hrdý, vinaři moravští, po celý den se tu mluvilo o vašich vínech. Nakonec Milan Vašíček večer otevřel svůj Sylván a všechny posadil na zadek!“ Dále pak v soutěži hodnotili Lucie Šimonová, Pavel Krška, Milan Vašíček či česko-německá sommelierka z Rheinbachu Radka Pölking. „Jednohlasný názor všech porotců letos zněl: Kvalita všech vín je vynikající a předčí všechna očekávání! Vysoký počet zlatých medailí tedy není žádným překvapením,“ sdělil JUDr. Luboš Bárta za iniciativu Winesupportter.com, která organizovala společnou účast vín z ČR, finančně ji podpořil Vinařský fond.

Zlatá liga (Golden League) je seriál čtyř soutěží (Berlin Wine Trophy zima a léto, Asia Wine Trophy a Portugal Wine Trophy). Zde se každému přihlášenému sečtou všechny stříbrné, zlaté a velké zlaté medaile za kalendářní rok. Ten, kdo dosáhne nejvíce medailí pak získává titul vítěze a drží tak ve svých rukou neoficiální světový pohár vinařského průmyslu.